On 20 May 2017, at the ‘Perkembangan Islam di Malaysia’ forum organised by Sisters in Islam, Dato’ Seri Mohd Hishamudin Yunus delivered a speech titled ‘Islam, Undang-Undang dan Perlembagaan Malaysia’ that has garnered attention.

The retired Judge dealt with key issues relating to the history of the administration of Islam in Malaya, the present position of Islam as the religion of the Federation and controversies relating to the jurisdiction of the Syariah courts and the proposed amendment to the Syariah Courts (Criminal Jurisdiction) Act 1965.

Crucially, Dato’ Seri Mohd Hishamudin Yunus’ speech calls on politicians to uphold their moral duties to the nation instead of obsessing with stricter punishments. The following excerpt is illustrative: –

“Kerajaan, baik Kerajaan Persekutuan mahupun Kerajaan Negeri, mempunyai kewajipan fidusiari dan moral terhadap rakyat untuk membina Malaysia supaya menjadi sebuah negara makmur dan bahagia. Apa yang lebih penting demi kehidupan dan kebahagiaan rakyat bukanlah hukum hudud tetapi pemerintahan yang baik, adil dan bebas dari gejala rasuah; serta wujudnya suasana aman damai dan stabil, dan semua rakyat berasa masa depan mereka terjamin.

Ajaran Syariah yang mengutamakan keadilan dan kesejahteraan manusia sepatutnya menjadi aspirasi pemimpin dan umat Islam di Negara ini. Janganlah kita taksub dengan usaha untuk memperkenalkan hukuman-hukuman berat tanpa mengambil kira keadaan zaman sekarang.

Mahkamah Syariah boleh dan patut diperkasakan dalam banyak aspek, misalnya, dari aspek kecekapan, aspek kecukupan serta kemahiran pegawai dan kakitangan ke aspek proses pengadilan, sehinggalah ke aspek penguatkuasaan keputusannya.”

The full paper can be found here: ‘Islam, Undang-Undang dan Perlembagaan Malaysia’.

 

 

 

Malaysian Centre for Constitutionalism and Human Rights (MCCHR) is a non-profit based in Kuala Lumpur with the mission of promoting active democratic participation and human rights awareness.

2 replies on “Islam, Undang-undang dan Perlembagaan Malaysia”

  1. Hi… nak tnya saya ada hired seorang peguam.. n dah byar fees 1k.. malangnya 10 month kes tak jalan lg.. dia kata dia sibuk handle kes lain… boleh ke saya amek tindakan undang2 keatas lawyer tersebut and apa patut saya buat?

Comments are closed.