PTPTipu dan Sampah Plastik

Ada kena-mengena ke PTPTN dan sampah plastik? Kami di LoyarBurok pun nak tahu, oleh itu kami menampirkan CeritaOrangGilak ini – sempena kempen Earth Hour yang akan berlangsung pada 8.30mlm hari ini, 27 Mac 2010. Dicatat oleh OrangGilak pada Mac 18 2010.

bad-packaging-design-individually-wrapped-bananas-photoPagi tadi, aku ke Kl Sentral menjalankan rutin bulananku untuk membayar pinjaman PTPTN (ya, aku adalah seorang pembayar hutang PTPTipu, sila tepuk tangan. Digelar PTPTipu selepas ada isu kenaikan faedah pembayaran semula masa aku belajar dulu). Walaupun lorong kereta untuk ke tempat parkirnya adalah sangat sempit seperti lubang kubur, selepas dihon beberapa kali sebab bawa kereta ‘super-slow’, aku pun berjaya sampai dan memparkir keretaku dengan selamat tanpa ada kesan calar. Heh.

Bulan ni aku bayar lebih banyak daripada biasa, sebab nak qada’ bulan lepas aku tak bayar. Sebenarnya aku bukannya NAK sangat bayar, tapi aku takut kena senarai hitam dengan Jabatan Imigresen, tu aje. Nanti terbantutlah rancangan aku nak ber”backpacking” ke Vietnam bulan Jun ini :p

Selesai membayar, tiba-tiba perutku berbunyi (aku benci tul cerita kebetulan-kebetulan ni macam drama melayu kat tv3). Nak duduk bersarapan, takut tak sempat. Jadi aku pergi ke kedai roti berhampiran kaunter PTPTN tadi. Aku beli dua roti, satu beintikan tuna, satu sosej ayam berkeju. Aku perhatikan adik yang menjaga kaunter itu memasukkan roti-roti tersebut di dalam plastik lutsinar yang berlainan. Mungkin kerana hendak menjaga rasa dan teksturnya. Kemudian dikeluarkannya lagi sebuah plastik bertangkai, tujuannya untuk memasukkan kedua-dua plastik lutsinar bersisi roti itu tadi.

“Tak payahlah dik”, kata aku.indivually-wrapped-prunes-photo

“Tak nak ke?” adik tadi bertanya pada aku dengan muka yang agak terkejut.

“Ye, saya boleh masukkan dalam beg, muat ni”.

Aku rasa, adik penjaga kaunter tu telah bertanyakan soalan yang salah. Isunya bukan samada aku nak atau tak nak plastik tersebut, tapi samada aku PERLU atau tidak plastik tersebut? Dua buah plastik telah habis digunakan untuk melindungi roti, kalaupun hendak bagi kesenangan kepada pengguna dengan memberikan plastik bertangkai, kenapa tidak disediakan saja plastik bertangkai untuk tujuan yang pertama tadi?

Itu tandanya, ramai orang kita yang masih belum sedar akan kesan pembuangan plastik dan keburukkannya terhadap alam sekitar. Plastik ni, bila dah jadi bahan terbuang, ia susah nak dilupuskan dan susah nak diuraikan untuk menjadi sebahagian daripada tanah. Akhirnya ia akan terkumpul berlonggok macam besi-besi buruk dan komputer-komputer lama yang dah tak boleh pakai (Betul ke penerangan saya ni cikgu?)

Di Selangor, kerajaan negeri telah melancarkan kempen “Hari Tanpa Plastik” di seluruh Selangor pada setiap hari Sabtu, berkuatkuasa sejak awal Januari lepas. Tujuannya ialah untuk mengurangkan penggunaan plastik dan menjaga alam sekitar. Kalau korang nak beli barang di mana-mana pasaraya di Selangor terutamanya di pusat bandar pada hari Sabtu, silalah bawa beg/bakul sendiri. Kalau tidak, korang akan dikenakan bayaran tambahan sebanyak 20sen untuk plastik yang diberikan.inv wrapped

Selain di Selangor, sebuah pasaraya di tempat aku tinggal di Bangsar juga telah mengambil inisiatif yang serupa. Pasaraya ni lebih “advanced” lagi, kerana penalti yang dikenakan dikuatkuasakan setiap hari. 10sen untuk setiap pembelian menggunakan plastik.

Kesimpulannya, jagalah alam sekitar supaya hidup kita tak dikekelilingi oleh sampah, penalti bersen-sen (lama-lama jadi bukit wooo) dan hutang PTPTN.

Eh, ada kena mengena ke?

Editorial Note: Pada asalnya diterbitkan di blog “CeritaOrangGilak”.

Apa tunggu lagi, jom ke laman web Earth Hour dan daftar untuk menyokong Earth Hour. Dah daftar tu, janganlah lupa padamkan bukan sahaja lampu tetapi sebanyak mungkin kelengkapan elektrik selama sejam, sebagai undi kepada bumi. Vote for Earth!


Tags: , , , ,


Puspawati Rosman ialah seorang loyar. Sebelum itu, beliau mendapat pendidikan hak asasinya di SUARAM. Beliau merupakan salah seorang pengasas Lawyers For Liberty. Beliau juga ialah seorang kolumnis Malaysiakini (edisi BM). Kadang-kadang di Merdekareview.com (edisi BM) dan di beberapa buku komik kelolaan Zunar sebelum ia diharamkan. Buat masa ini, hobi beliau ialah menonton klip video K-Pop. Sila baca rintihan hatinya di belognya, CeritaOrangGilak.

Posted on 27 March 2010. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0.

Read more articles posted by .

Read this first: LB Terms of Use

2 Responses to PTPTipu dan Sampah Plastik

  1. munirah

    terra.tai, FOMCA dah suruh Selangor kaji semula kos 20sen tu..sebab supermarket buat untung pula sebab ramai org tak pakai juga beg reusable sendiri..

    Sebenarnya, agak kurang cerdik utk memangsakan beg plastik sahaja – pernah ada ditulis dalam buku "Carbon Detox", setiap tahun pencemaran carbon berjumlah 12,500kg, beg plastik hanya menyumbang 5kg carbon dari jumlah ini!

    http://www.monbiot.com/archives/2009/04/08/plasti

  2. terra.tai

    Alahai 'Hari Tanpa Plastik'.. Rasanya kempen ni sekadar suam-suam taik ayam je.. Pada awalnya, wah! sengguh enthusiastic semua pasaraya dan pengguna membawa beg masing-masing. Untuk aku yang selalu lupa bawa reusable bag ni, handbag lah menjadi mangsa. Tapi agak mengejutkan juga bila aku ke sebuah pasaraya besar di Mutiara Damansara minggu lepas. Masa di kaunter pembayaran, aku dah bersedia memasukkan barang-barang tu ke dalam handbag. Tapi aku diberikan beg plastik. Ya! Ia terjadi di hari Sabtu. Ya! tanpa sebarang extra charge yang biasanya dikenakan 20sen untuk 1 plastik! Hmm.. apa yang telah terjadi dengan kempen Hari Tanpa Plastik ni?